מכירים את הפתגם העממי הזה שאומר “לאכול את העוגה ולהשאיר אותה שלמה?” זה מה שקורה כשנותנים צדקה!
“וַיֹּאמֶר יַעֲקֹב (אל עשיו), אַל נָא אִם נָא מָצָאתִי חֵן בְּעֵינֶיךָ וְלָקַחְתָּ מִנְחָתִי מִיָּדִי. כִּי עַל כֵּן רָאִיתִי פָנֶיךָ, כִּרְאֹות פְּנֵי אֱלֹוקים, וַתִּרְצֵנִי” (בראשית לג, י).
“ואמר רבי אלעזר: בזמן שבית המקדש קיים אדם שוקל שקלו ומתכפר לו, עכשיו שאין בית המקדש קיים אם עושין צדקה מוטב ואם לאו באין עובדי כוכבים ונוטלין בזרוע, ואף על פי כן נחשב להן לצדקה שנאמר(ישעיהו ס, יז): “ונוגשיך צדקה” (בבא בתרא ט, ע”א).
ישנו פתגם עממי האומר “שום דבר לא בטוח מלבד המוות והמיסים”. זה הטבע האנושי לרצות למקסם את ההכנסה, ואם אפשר למצוא פרצות בחוקי המס ולהשתמש בהן. וזה נכון לאזרח הסיני מבייג’ינג ועד לאזרח שיושב בצד השני של העולם בברוקלין. (והאם אני צריך להזכיר שהעלמת מיסים זה דבר שמנוגד להלכה, כמו גם לחוק? אם לא, אז עכשיו אמרתי).
אולי גם זה יעניין אתכם:
הכל לטובה – האמונה פשוטה שקשה לנו איתה
למרות שאנחנו רואים לעתים קרובות איך כספי המיסים שלנו פועלים בשטח בפרויקטים ציבוריים שונים (כמו תיקון רמזורים, ניקוי הרחובות בהם אנו גרים וכן הלאה), אנחנו לא אוהבים לשלם מיסים כי אנחנו מרגישים שזה כסף מבוזבז. ובכן, אני מקווה שהדברים הבאים יגרמו לכם להרגיש קצת יותר טוב, גם אם זה לא יחסוך לכם כסף או תשלומי מיסים.
למיסים שאנחנו משלמים יש, במידה מסוימת, את אותן השפעות חיוביות כמו של מתן צדקה. כמו? כגון פתיחת הדלתות לקדושה. כל דגש מסוים או שיפור שאתה רוצה לעשות ברוחניות שלך, כלומר ביהדות שלך – אמונה חזקה יותר או בהירות בלימוד התורה שלך וכן הלאה – נתינת צדקה תעשה את זה קל יותר.

מתן צדקה מגביר את האמונה שלנו ברצונו של הבורא…
רבי נחמן מלמד שלנתינת צדקה יש כול לתקן (ולבטל) את התפישה המוטעית שלנו שדברים קורים “באופן טבעי”. מתן צדקה מגביר את האמונה שלנו ברצונו של הבורא – שכל מה שקורה בחיים הוא רק בגלל שהבורא רוצה שיקרה!
רבי נחמן מלמד שהעבודה האמיתית של מצוות הצדקה מחייבת את האדם להתגבר על תאוות הבצע (שהיא סוג של אכזריות) בנדיבות (שהיא סוג של חמלה). ה”פרפראות לחכמה” מסביר, כי למרות שצדקה (או תשלום מיסים לצורך העניין) אינו מצריך ניצחון של מידת החמלה על האכזריות שבלב, בכל זאת, הצדקה מעמידה את האנשים באור יפה יותר ויוצרת מידה של חמלה שבמידה מסוימת ממתיקה דינים.
נתינת צדקה מביאה את האדם גם להבנה טובה יותר של פרדוקס החלל הפנוי בו מתקיימת הבריאה – מקום שבו הקב”ה נעדר כביכול אבל נוכח בו זמנית.
נתינת צדקה היא כשלעצמה פעולה פרדוקסלית, כפי שאומר רבי נחמן, אתה נותן כסף אך בסופו של דבר לא חסר לך. (ראה ליקוטי הלכות, תולעים ד, י).
(מבוסס על דברי רבי נחמן מברסלב, ליקוטי מוהר”ן חלק ב, ד: י)
אתם מוזמנים ליהנות מההשקפה והחכמה העמוקה והמיוחדת שיש ביהדות בקישור הזה!