פרשת בחוקותי – התוכחה שמרפאה
“וְאִם לֹא תִשְׁמְעוּ לִי וְלֹא תַעֲשׂוּ אֵת כָּל הַמִּצְוֹת הָאֵלֶּה…” (ויקרא כו' יד')
בפרשת התוכחה שבספר ויקרא אנו פוגשים אזהרה חריפה על תוצאות ההתרחקות מה׳.
בספר מלכים מתואר רגע עוצמתי במיוחד: מצאו ספר תורה נסתר בימי המלך יאשיהו. הספר נמצא פתוח דווקא בפרשת התוכחה – דבר שזעזע את המלך והוביל להתעוררות רוחנית כללית. זה לא היה רק גילוי היסטורי, אלא מראה שהוצבה מול העם – עד כמה התרחקו מייעודם.
מכאן אנו לומדים מהי תוכחה אמיתית: לא רק ביקורת, אלא קריאה להתעוררות ולחזרה לדרך הנכונה.
כיצד נכון להוכיח את השני?
תוכחה יכולה לבנות – ויכולה גם להרוס. השאלה הגדולה היא: כיצד מעבירים ביקורת באופן שמרפא ולא חלילה פוגע? ואיך אדם מוכיח את עצמו מבלי ליפול לייאוש?
אולי גם זה יעניין אתכם:
- פרשת בהר בחוקותי – ברכה או קללה? הבחירה בידינו
- בקרובי אקדש – פרשת השבוע בהר בחוקותי
- תוכחה – איך עושים את זה?
רבי נתן מספר כי רבי נחמן מברסלב שאל אותו פעם: “האם שמעת ממני דברי מוסר?”
לכאורה זו שאלה מפתיעה – הרי כל דבריו היו מלאים מוסר! אך רבי נחמן הסביר: הוא אינו מדבר מוסר בדרך הרגילה. דבריו אינם האשמות או הפחדות, אלא דברים היוצאים מן הלב, ספוגים בדמעות.
בעוד מוסר בדרך כלל הוא דיבורים על כמה גדול האשמה והחטא, דבריו של רבי נחמן עוררו אהבה לה׳ ורצון פנימי להתקרב אליו.
תוכחה שמחיה ולא מדכא
כאשר אדם שמע את דבריו של רבי נחמן, לא רק שהבין מה עליו לתקן – הוא הרגיש רצון אמיתי להשתנות. היצר הרע נחלש, והלב התמלא בשאיפה לטוב.
זהו ההבדל העמוק:
- המוסר הפשוט מדגיש את החסרונות
- מוסר אמיתי מעורר את הטוב מבפנים
תוכחה אמיתית אינה שוברת את האדם – היא מרוממת אותו. היא אינה מכבה אותו – אלא מדליקה. היא אינה מביאה לייאוש – אלא לתקווה.
תוכחה מהצדיק – דרך הספרים
ומה נעשה היום, לאחר הסתלקותו? אין לנו אפשרות לשמוע את קולו או לראותו.
אך רבי נתן מלמד שדבריו חיים בתוך ספריו. כל אדם הלומד את תורתו בכנות, יכול להרגיש אור חדש בליבו ובמחשבתו.
הספרים אינם רק טקסט – הם צינור חי שממשיך את השפעתו הרוחנית של הצדיק.
קביעות בלימוד
העצה היא פשוטה אך עוצמתית: לקבוע זמן קבוע ללימוד. אפילו מעט בכל יום.
הדברים כתובים בשפה ברורה ופשוטה, כך שכל אדם יכול להתחבר אליהם – ובו בזמן הם עמוקים גם עבור גדולי התורה.
תוכחה של אהבה
תוכחה אמיתית אינה שוברת את האדם – היא מרוממת אותו.
היא אינה מכבה אותו – אלא מדליקה.
היא אינה מביאה לייאוש – אלא לתקווה.
כאשר אדם מוכיח את עצמו מתוך אהבה ואמונה, וכאשר הוא לומד מדברי הצדיקים, הוא זוכה להתחדשות פנימית ולחיים רוחניים אמיתיים.
יהי רצון שנזכה לשמוע תוכחה שמחיה, להתחזק באמונה, וללכת בדרך של אור וקרבה לה׳. אמן.
- 0 תגובות