מזל טוב לרבי נחמן, הרבי שלי היום בן 249 שנים! אז איך נפגשנו? הסיפור שלנו עלה תוך כדי שהכנתי לו עוגת יום הולדת מיוחדת, כזו שהוא ממש אוהב.
מזל טוב!
היום הרבי שלי, רבי נחמן מברסלב, בן… 249 שנים!
רבי נחמן נולד ביום א בניסן – שהוא ראש חודש ניסן, חודש הגאולה שחל בו חג פסח, אחד משלושת הרגלים, והוא גם ‘חג הניקיונות’, חודש מדהים לעבודה פנימית וחיצונית, להתחדשות, הוא אביב, הוא עונה חדשה, שמחה… רשימת המאפיינים של תקופה זו עוד ארוכה והיא כל כך משקפת את רבי נחמן שנולד בדיוק ביום הראשון שמסמל את תחילתה, את מי שהוא היה, את פועלו האדיר, את הגישה המיוחדת שלו לחיים ומשנתו הייחודית (ראו ספרי חסידות ברסלב) ועוד המון המון דברים שכדאי לכם להכיר.
אז החלטתי להכין לרבי נחמן עוגה.
העניין הוא, איך חוגגים למישהו שנולד ב-1772? טוב זה סתם תירוץ לא מוצלח. אבל באמת, איזו עוגה הוא אוהב? איזו עוגה תהיה יפה וטעימה “וואו!” לאדם מיוחד כמו רבי נחמן? ובכלל, איך מכינים עוגה למי שתאוות האכילה הייתה ממנו והלאה?!?
ישבתי וחשבתי עד שהגעתי למסקנה שעוגה רבי נחמן כן רוצה, אבל לא בגרסה המוכרת – קמח, קצפת, דובדבנים וכל השאר.
זאת תהיה עוגה מקורית יותר כיאה לאדם שמקוריות הייתה השם השני שלו. עוגה עם מרכיבים שלא תמצאו אפילו בספר של העוגות הכי מושחתות שאכלתם או ראיתם אי פעם בחיים שלכם.
אבל לפני המצרכים ואופן ההכנה צריך קודם את הסטוריטלינג המתבקש, זה שגרם לי להתקרב אליו, כי אתם יודעים, שיהיה יותר מעניין.
אז בהתחלה, לא היה שום קליק.
שום כלום וסליחה אם התאכזבתם וציפיתם שעל ההתחלה תגלו שעפו שם לבבות באוויר. נאדה. אפילו הספרים שקראתי לפני הנסיעה הראשונה לא פתחו את הלב שלי אליו (אולי כן, אבל לא משהו שהרגשתי עדיין).
באותה נסיעה ראשונה לפני יותר מ-20 שנים אל ציונו של רבי נחמן באומן, לה הקדים מסע של 24 שעות לקברי צדיקים באוטובוס לא הכי מפנק ברחבי אוקראינה, מעין פרומו לדבר הגדול, החיבור הראשון היה דווקא לסבא הגדול שלו – רבי ישראל הבעל שם טוב הקדוש זיע”א. מי שהיה אצל הבעל שם טוב הקדוש זיע”א יודע שהוא מגיע לסבא הכי טוב שמחבק ומכיל, עוטף ואוהב. גם ארוחת הבוקר אצלו היא לא כמו שום ארוחה שאכלתם בשום מקום בעולם. ולא בגלל שהיא מוגשת כמו במלון, אלא דווקא בגלל האווירה המיוחדת שבאה איתה.
עם ההרגשה המרוממת הזו המשכנו לרבי נתן, תלמידו המובהק של רבי נחמן, שהתעצמה ככל שהתקרבנו אל היעד. הנסיעה מברסלב – מקום ציונו של רבי נתן והעיירה בה הקים רבי נחמן את חסידות ברסלב המיוחדת – לאומן, הייתה אומנם סיום המסע המקדים אבל בעצם תחילתו של מסע מרתק לא רק אל הצדיק, אלא עמוק מאוד אל תוך הנשמה והוא נמשך עד עצם היום הזה ביחד עם רבי נחמן.
הגענו לאומן, לרבי נחמן.
הדמעות שזרמו כמו נהרות עם התיקון הכללי הראשון שאמרתי אחרי שנתתי צדקה, כנראה שעשו את שלהן ואת ההרגשה המיוחדת שחשתי באותו רגע בלב למי שעומד להיות הרבי ומורה הדרך הרוחני שלי לכל החיים. טישו לא היה לי כי לא הכנתי את עצמי למה שיקרה, אבל חברה מקסימה שהייתה שם שנתיים קודם וידעה בדיוק מה מצפה למי שמגיעה אליו בפעם הראשונה, שלפה כמה ממחטות טישו מהחבילה שהייתה בעגלה של הבן שלה ונתנה לי.
וזה באמת עשה לי טוב. לא רק המחשבה על העניין של מישו-טישו שחימם את הלב, אלא הפורקן הפיזי והרוחני שמרגיש כאילו מטען חורג במשקל של טון יורד לך מהלב והנשמה וגרם לי להרגיש אדם חדש לגמרי. ושלא תיטעו, גם אצל רבי, בדיוק כמו אצל הסבא הגדול שלו – מרגישים שהוא אבא-סבא טוב שמחבק ומכיל, עוטף ואוהב. והכל שם הוא לא כמו שום דבר אחר שחוויתם בשום מקום בעולם.
אחרי שתם ונשלם טקס הדמעות, עברתי לשלב הבא.
ידוע שהצדיק משיב את האבדות השייכות לכל אדם שמגיע אליו, כאילו הוא מנהל מחלקת האבדות של בורא עולם… זה היה הרגע בו נשלף הדף עם הרשימה הארוכה של כל מה שאבד לי, שרציתי, שביקשתי, שהתפללתי… וכן, גם קיבלתי.
אחת המתנות-אבדות היפות שרבי נחמן נתן לי בנסיעה הראשונה הייתה כיסוי ראש, שגם היה מעמד מרגש עבורי מאוד מבחינה רוחנית. התפללתי על זה כל כך הרבה זמן ורבי נחמן פשוט שלף את המתנה הזו מהשק שלו ונתן לי אותה כבר שם.
את האבדות רבי נחמן משיב לנו לא רק אצלו אלא מהרגע שאנחנו מתקשרים ומתחברים אליו, וגם כשאנחנו חוזרים הביתה. כבר למעלה מ-20 שנים, תודה לא-ל ולרבי היקר והמיוחד שלי, אני רק מקבלת ממנו מתנות ואבדות שכל אחת יותר מדהימה מקודמתה.
לתוך העוגה שהכנתי לרבי נחמן הכנסתי את כל המרכיבים המיוחדים שקיבלתי ולמדתי ממורה הדרך הרוחני המקסים שלי במשך השנים: התבודדות – התפילה האישית שלי עם בורא עולם, תיקונים כלליים, ספרי תהילים, ספרי חסידות ברסלב שזכיתי ללמוד, עבודה על מידות הנפש, הרבה מאוד דמעות (כי אין מים בעוגה הזאת) שזלגו על הלחיים מכל מאורעות ואתגרי החיים שרבי נחמן ליווה אותי, את רגעי השמחות, את השינויים שחוויתי, את המשפחה הנפלאה שמתרחבת כבר עם דור של נכדים, את האנשים המיוחדים שהוא דאג להפגיש אותי איתם (ומודה לו על אלה שהוציא) את ההתמודדויות והתובנות שבאו איתן, את הכישרונות – הכתיבה והיצירה, הגרפיקה, העריכה וזיכוי הרבים שאני זוכה לעסוק בהם מאז המפגש המיוחד עם רבי נחמן.
ואני בטוחה שיש עוד הרבה מרכיבים לעוגה הזאת, רק שהמאמר קצר מלהכיל אותם…
בכל אופן, זאת עוגה אישית שהמצרכים שלה הם סיפור החיים המיוחד של כל אחד מכם עם הרבי. שימו את כולם בקערה, תערבבו ותכניסו לתנור עד שהיא תהיה אפויה בלב של רבי נחמן.
יום הולדת שמח, רבינו היקר.
ציונו של רבי נחמן מברסלב בעיר אומן, אוקראינה (התמונה באדיבות ויקיפדיה)