פרשת בשלח – תאמינו ותראו ניסים

פרשת בשלח היא אחת הפרשיות המפורסמות בתורה. במרכזה עומד קריעת ים סוף, רגע מכונן בתולדות עם ישראל, רגע שבו אין מוצא טבעי ושום פתרון לא נראה באופק.

לאחר שפרעה שלח את בני ישראל ממצרים, הוא חשב שהם הלכו רק לשלושה ימים. כשהם לא חזרו, הוא התחרט. פתאום הוא רצה אותם חזרה, כעבדים. הוא רדף אחריהם עם צבא חזק ומאיים.

בני ישראל מגיעים אל שפת הים. מאחוריהם הצבא המצרי. מצד אחד הרים. מצד שני מדבר וחיות רעות. ומלפנים ים. אין לאן לברוח.

העם הגיב בדרכים שונות. יש מי שאמר נחזור למצרים. ויש מי שאמר נילחם. אף אחד לא אמר ניכנס לים. זה לא פתרון טבעי. זה לא הגיוני.

ואז הקדוש ברוך הוא אומר למשה שעם ישראל ראוי לנס. הוא מרים את המטה והים נבקע.

קריעת ים סוף – ניסים מעל דרך הטבע

חז”ל מתארים עשרות ומאות ניסים שהתרחשו בקריעת ים סוף. אבל גם בלי כל הפרטים, עצם הדבר שמים נבקעו ובני אדם הלכו בתוכם זו מציאות שאין לה שום אחיזה בטבע.

קרקעית הים לא היתה בוץ אלא יציבה וקשה. העם לא החליק ולא שקע. מי שהיה צמא שתה מים מתוקים מתוך הים. מי שרצה פירות מצא עצים שצמחו בתוך המים. בזמן המעבר עצמו בני ישראל אכלו ושתו.

וכשהם הגיעו לצד השני, משה הרים שוב את המטה והים חזר למקומו. כל הצבא המצרי טבע. אותם אנשים ששיעבדו, רדפו והזיקו לבני ישראל, נעלמו.

בסוף הפרשה מסופר על ירידת המן. ארבעים שנה במדבר. אין חקלאות. אין חנויות. אין אוכל טבעי. ובכל זאת עם שלם ניזון יום יום מאוכל שמימי.

זה מלמד שהנס של קריעת הים לא היה אירוע חד פעמי. זה דרך חיים. הקדוש ברוך הוא מראה לעם ישראל שהוא זה שמוביל, מאכיל, ופותח דרכים גם כשלא רואים פתרון.

אולי גם זה יעניין אתכם:

קריעת ים סוף בחיים שלנו

רבי נתן מברסלב כותב רעיון עמוק. אדם רוצה לעשות מצוה. למשל להגיע לארץ ישראל. הוא מגיע לנמל, ואין ספינה. הים לא נבקע בשבילו. אז מה עושים?

התשובה היא רצון. אם לאדם יש רצון אמיתי לעשות רצון השם, הקדוש ברוך הוא פותח לו דרך. לפעמים לא כמו שדמיין, אבל הדרך נפתחת.

אם אדם מסתכל אחורה על החיים שלו, על הדרך שעבר מאז שנולד עד היום, הוא יכול לראות איך הקדוש ברוך הוא הוביל אותו. דרך המדבר, דרך קשיים, דרך מצבים שלא היו מובנים, ובכל זאת הוא הגיע עד לכאן.

גם היום אנחנו אוכלים את ה"מן"

אנחנו חושבים שאנחנו עובדים קשה ולכן מרוויחים. אבל האמת היא שאנחנו לא שולטים בשוק, לא בכלכלה, ולא בשום דבר שקשור לפרנסתנו. ועם כל ההשתדלות, הפרנסה מגיעה רק כשהקדוש ברוך הוא נותן.

כמה פעמים אדם מרגיש לחוץ אל הקיר, ופתאום נפתחת דלת. בדיוק בזמן. בדיוק כשצריך. זה המן של היום.
זה קריעת ים סוף של החיים שלנו.

בזכות האמונה עם ישראל זכה לנס

התורה אומרת "ויאמינו בהשם ובמשה עבדו" – בזכות האמונה הם זכו לנס. האמונה פתחה להם את הים והעלתה אותם למדרגה רוחנית שלא היו בה קודם.

התיקוני זוהר אומר שבעבר משה פתח את הים, ובעתיד ייפתח ים החכמה. אותו מטה יהפוך לכלי שמגלה דעת אלוקית בעולם.

רבי נתן מסביר שהמטה של היום הוא הקולמוס. העט. הספרים. לימוד התורה. הפצת חכמה. זה קריעת ים סוף של הדור שלנו.

איך נזכה לקריעת ים סוף הפרטי שלנו

מי שרוצה לפרוץ את הגבולות שלו, לגדול, להבין יותר, להתקרב להשם, לא צריך שהים ייקרע. הוא צריך רק לפתוח ספר. ללמוד תורה. להכניס חכמה לחיים.

דרך התורה נפתחים נתיבים חדשים. דרך התורה רואים איך הקדוש ברוך הוא מנהיג את העולם. דרך התורה אפשר להתמודד עם אויבים, עם בלבול, עם כפירה, עם כל מה שמנסה להרחיק.

העולם מלא באתגרים, האויבים מגיעים מכל כיוון, חלקם גלויים, וחלקם בצורת רעיונות שמחלישים את האמונה. אבל עם דעת תורה ועם אמונה, אפשר לעבור את הכל.

יהי רצון שנזכה לראות את הים נבקע גם בחיים שלנו. שנזכה לגאולה שלמה, לבנין בית המקדש ולביאת משיח במהרה.

מאמרים קשורים

הוספת תגובה

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *