דף הבית חגים ומועדים חנוכה – מגבירים את האור

חנוכה – מגבירים את האור

מאת: חיים קרמר
image_print

חנוכה זהו חג מלא שמחה, כל אחד חוגג אותו בצורה כלשהי. גם מי שאינו שומר תורה ומצוות ידליק נר, יקבל מתנות, ישחק בסביבון, או יאכל לביבות. רבי נחמן אומר שחנוכה הם “ימי הודאה.” בתפילת שמונה עשרה, אנו מוסיפים בימים אלו את “על הניסים,” שבו אנו מזכירים את הניסים וההצלות שהתרחשו לעם ישראל באותה תקופה.

חנוכה – זמן של שמחה והודאה

בסיום תפילת “על הניסים” אנו אומרים: “וקבעו שמונת ימי חנוכה אלו להודות ולהלל לשמך הגדול” חכמינו קבעו את ימי החנוכה כזמן להודות ולהלל לה’. אלו ימים של שמחה והודאה, ימי הלל לה’.

מצוות הדלקת הנרות

המצווה המרכזית של חנוכה היא להדליק נר אחד בלילה הראשון, שני נרות בשני, שלושה בשלישי, וכן הלאה עד שמגיעים לשמונה נרות בלילה השמיני. שמתם לב פעם כמה זמן לוקח לקיים את המצווה? סך הכול שתי דקות – לכל החג! ובכל זאת, יש לנו שמונה ימים מלאים. מה המשמעות?

אולי יעניין אתכם גם:

המתנה של אלוקים בחנוכה

חנוכה – הנרות של רבי נחמן

נס חנוכה

זמן איכות משפחתי בחנוכה

הדלקת הנרות כהשראה להודאה

הדלקת הנרות היא המצווה המעשית, אך תכליתה לעורר אותנו להודות לה’. היא מזכירה לנו להאיר את חיינו באור, להוסיף בכל יום עוד ועוד אור.

מחלוקת בית הלל ובית שמאי

התלמוד דן במחלוקת בין בית שמאי לבית הלל. שמאי אומר: בלילה הראשון מדליקים שמונה נרות, ועם כל לילה מפחיתים נר אחד, עד שנשארים עם נר אחד. הלל אומר: מתחילים בנר אחד ומוסיפים בכל לילה עוד נר.
וכידוע פסקו בזה שהלכה כבית הלל שבכל לילה מוסיפים עוד נר.

פירושו של רבי נתן

בליקוטי הלכות, רבי נתן שואל: האם המחלוקת היא על הדרך שבה אנו מודים לה’?

  • שיטת בית שמאי:
    שמאי אומר להתחיל בשמונה נרות, להודות על כל מה שיש לנו. אבל האם אנחנו באמת מודים על הכול? לפעמים אנו שוכחים חלק מהדברים או לא מעריכים אותם. לכן, עם כל לילה, מצמצמים את מספר הנרות כדי להתמקד באמת בדברים שחשובים לנו. בסוף, נשארים עם נר אחד – הנר שמאיר את חיינו בצורה המוחלטת ביותר.
  • שיטת בית הלל:
    הלל מציע גישה הפוכה. הוא אומר להתחיל בנר אחד – להודות על הדבר הקטן ביותר שיש לנו. אם אנו יכולים להכיר תודה על דבר קטן, נוכל לגלות עוד ועוד דברים להודות עליהם. בכל לילה, מוסיפים נר, עד שבלילה השמיני, אנו מוקפים באור של שמונה נרות ומודים על כל מה שיש לנו.

שבע ושמונה – בין הגשמי לרוחני

מספר שבע מייצג את העולם הגשמי – שבעה ימים בשבוע, שבעת הימים, שבע היבשות. ומספר שמונה מסמל התעלות מעל העולם הזה, חיבור למימד הרוחני שמעבר לגשמי.

המסקנה לחיים

בית הלל מלמד אותנו להוסיף אור בכל יום. להתחיל בקטן ולהמשיך לגדול. ללמוד להודות על הדברים הקטנים ביותר ולהגדיל את ההודאה עם כל יום שעובר.

מי ייתן ונלמד מדרכו של בית הלל – להוסיף אור ושמחה בכל יום, להכיר את כל הטוב שיש בחיינו, ולהפוך את חנוכה הקרוב לחנוכה המשמעותי והשמח ביותר בחיינו.

חנוכה שמח וכל טוב!

נהניתם? יש לנו עוד מאמרים נפלאים ומרתקים על חנוכה תלחצו בקישור הזה ותיהנו!

מאמרים קשורים

הוספת תגובה