1

פרשת בלק – בדרך שאדם רוצה לילך מוליכים אותו – לכל אחד יש זכות בחירה

פרשת בלק היא פרשה מאוד מיוחדת, היא עוסקת כולה בגויים – בבלק מלך מואב, בבלעם בן בעור, ובניסיון לקלל את עם ישראל. אין שום היזכור על מצוות, הלכות, או אירועים כל שהם שקרו לעם ישראל, אלא היא עוסקת אך ורק בעימות בין שני רשעים.

אך דווקא מתוך כך – פרשה זו טומנת בחובה סודות עמוקים ורבי משמעות לדורות.

פרשת בלק – מלחמה באמצעות כוחות אפלים

בלק, כפי שמביא רש”י, לא היה משושלת של מלכים – אלא הוא מונה באופן זמני, “מלך לשעה”, משום שהיה קוסם ומכשף מפורסם. גם בלעם היה בעל כוחות כשפים – אך גדול ממנו.

לאחר שראו את תבוסת סיחון ועוג, שתי דמויות ענק שעליהן נשענה כל ארץ כנען – הם פחדו. הם הבינו שכוחם של ישראל אינו טבעי. והם לא יכלו לנצח אותם במלחמה בצורה רגילה – אז הם ניסו להילחם דרך הטלת קללות, כישופים ועין הרע.

אולי יעניין אתכם גם:

עצת בלעם כאז כן היום – פרשת בלק

עין רעה, רוח גבוהה, ונפש רחבה, – פרשת בלק

הברכות של בלעם – פנינים לפרשת השבוע בלק

בלעם הרשע – נביא מכח הטומאה

חז”ל מלמדים שבלעם הגיע למדרגת נבואה גבוהה מאוד – כמו משה רבנו, אך מצד הטומאה.
משה רבנו קיבל את נבואתו רק מצד הקדושה, אך בלעם השתמש בטומאה כדי למשוך כוח עליון.

וכך אנו לומדים, שגם רשע מוחלט כדוגמת בלעם הרשע, יכול למשוך לעצמו כוח שמיימי אם הוא מטמא את עצמו לגמרי, כמובן עד גבול מסוים.
וכך גם בדורנו – יש רשעים גמורים, חמינאי מאיראן, המחבלים מעזה, אנשי הטרור, ואף אחרים – המצליחים להשפיע ולהזיק בזכות טומאתם.
אבל כל אלה כמו בלעם, הם רק זמניים. גם שלטונם של הרשעים בסוף יתחלף והם יפלו.

לכל אחד ניתנת הבחירה

הגמרא מלמדת עיקרון נפלא: “בדרך שאדם רוצה לילך – מוליכין אותו.”
אם אדם חפץ ברע – יתנו לו ללכת ברע. אם אדם רוצה טוב, גם במקום של חושך, בסוף הוא יגיע אל האור.
בלעם, למרות שנאמר לו “אל תלך”, חזר וביקש – והקב”ה הניח לו.

מכאן אנו לומדים יסוד גדול: הבחירה ניתנת לאדם. גם רשע כמו בלעם היה יכול לבחור בטוב, אך בחר ברע. לכן, על כל אחד לדעת: אם תבקש טוב – תזכה לטוב. ואם תבחר ברע – אתה תיסחף אחריו.

בלעם רצה לקלל אותנו, והקב”ה הפך את הקללה לברכה. גם כיום, ישנם רשעים המתכננים לכלות את עמנו, אך ה’ מגן עלינו, שומר עלינו, והופך את הרוע לטוב, את הסכנה לישועה.

שליחותו של בלעם נכשלה – אך הסכנה עדיין נמשכת

בלעם ניסה שלוש פעמים לקלל את עם ישראל ולא הצליח. הקב”ה הפך את קללותיו לברכות.
אך בלעם לא ויתר, הוא יעץ למלך מואב להפיל את עם ישראל לעבירות חמורות באמצעות פיתוי וזימה. ובסוף הפרשה – 24,000 יהודים נופלים במגפה כתוצאה מהחטא הזה.

כך גם בימינו: לא תמיד הרוע מצליח לפגוע ישירות, אז הוא מנסה להגיע בדרך עקיפה, להיכנס מהדלת האחורית,הוא לא מצליח להרוס מבפנים, אז מנסה מבחוץ. לא מצליח לקלל, אז מפיל במכשולים מוסריים ורוחניים.

הפטרת השבוע נלקחת ממיכה: “עַמִּי זְכָר־נָא מַה־יָּעַץ בָּלָק… וּמַה־עָנָה אֹתוֹ בִּלְעָם” – כדי שנכיר את צדקת ה’ ואת חסדיו.
בלעם רצה לקלל אותנו, והקב”ה הפך את הקללה לברכה. גם כיום, ישנם רשעים המתכננים לכלות את עמנו, אך ה’ מגן עלינו, שומר עלינו, והופך את הרוע לטוב, את הסכנה לישועה.

עלינו רק לזכור: לבחור בטוב. לפעול בדרך של קדושה, של אמונה, ושל ענווה.
גם אם יש רשעים גדולים, וגם אם יש ניסיונות קשים – ה’ איתנו. כמו בימי בלעם ובלק, כך גם היום.

מי ייתן ויזכנו ה’ לבחור בטוב, לפעול כראוי, ולהאמין באמת, כדי שנזכה לראות בהתגלות מלכות ה’ בעולם, בביאת משיח צדקנו, ובגאולה שלמה במהרה בימינו.
אמן ואמן.