1

פרשת אמור – לשאוף לשלמות

פרשת אמור – הארוכה שבספר ויקרא – נחלקת למספר נושאים עיקריים. בתחילתה עוסקת הפרשה בדיני הכהנים: חובת שמירה על טהרה, והצורך בשלמות הגוף ללא מום, לצורך עבודת המקדש.

בהמשך עוסקת הפרשה גם בשלמות הקרבן, גם בעלי החיים המובאים לבית המקדש צריכים להיות תמימים, ללא מום.

לאחר מכן עוברת הפרשה לעסוק בדיני שבתות וימים טובים: שבת, פסח, ספירת העומר, שבועות, ראש השנה, יום הכיפורים וסוכות – כולל מצוות הלולב וארבעת המינים.

ובסיום הפרשה מופיעים דיני המנורה ולחם הפנים, פרשת המקלל, ולבסוף – דיני נזיקין ותשלומים בגין נזק.

שלמות הכהן ושלמות האדם

הדרישה לשלמות הגוף בכהונה ובהקרבת קורבן באה ללמד אותנו שאנחנו צריכים להתעלות מעל עצמנו. בין אם מדובר בפגם פיזי או פגם רוחני – על האדם להשתדל ולהתעלות מעל כשלונותיו ומגבלותיו. כפי שאמרו חז”ל: אין הקב”ה בא בטרוניה עם בריותיו – אך מצופה מאתנו לעבוד.

אולי יעניין אתכם גם:

החיים מורכבים מעליות וירידות – פרשת אמור

למה לנו לדבר מאחרים? – פרשת השבוע אמור

רצון טוב כן קובע! – פרשת השבוע אמור

לפעמים הפגם שלנו הוא במחשבה, בדיבור, או במעשה, – כל אלו פגמים שיש בכוחנו לתקן. וחשוב לזכור שלא מדובר באחרים – אלא בעצמנו. לכן לא להשוות, ולא למדוד – אלא לשאול את עצמנו: מה עליי לתקן כדי שאני יוכל לעבוד את ה’ טוב יותר?!

הנקודה הטובה שיש בי

מכאן עוברת הפרשה לשבתות וחגים. הימים האלה אינם רק תאריכים – הם ימים שיש לנו מצווה לשמוח בהם. רבי נחמן מלמד: על האדם לחפש את הנקודות הטובות שבו, ולטפח אותן, ולחזק ולהעצים את שמחתו. וגם אם נכשל, או נפל – עדיין יש בו נקודה טובה. ויש לו חובה לשמוח בטוב הזה.

הדור שלנו סובל יותר מכל ממחלה אחת: עצבות. תחושת כישלון, ייאוש, וחוסר סיפוק, – כל אלו מושכים את האדם למטה. והתרופה? למצוא את הנקודה הטובה ולשמוח בה. כל התגברות, כל ניצחון, גם אם הוא קטן וזמני.

ספירת העומר – להעריך כל יום

אחת ממצוות הפרשה היא ספירת העומר. התורה כותבת: “וספרתם לכם” – האדם חייב ללמוד למנות את ימיו. להפוך כל יום למשמעותי. להבין שכל התקדמות היא ניצחון – גם אם איטי. כל שבוע שמסתיים מקרב אותנו לשבועות – קבלת התורה. גם אם הדרך ארוכה – יש משמעות לכל שלב.

כל חג מקרב אותנו לתיקון

  • פסח – היציאה לחירות. לצאת מהשיעבודים שלי.
  • שבועות – קבלת התורה, – יציאה לחירות – ”אין לך בן חורין אלא מי שעוסק בתורה”.
  • ראש השנה – חשבון נפש.
  • יום כיפור – תיקון המעשים.
  • סוכות – שמחה גם מחוץ לאזור הנוחות. החיים אינם מושלמים, והסוכה מלמדת אותנו כיצד לשמוח גם בתנאים לא אידאליים.

הסכנה שבייאוש

בסוף הפרשה אנו פוגשים את דמות המקלל. אדם שכשל, התרחק, סבל – אך במקום לחזור בתשובה, בחר להאשים את הבורא. במקום לחפש תיקון למצבו בחר לקלל את שם ה’.
התורה מגיבה בחומרה – לא כעונש, אלא כהבהרה: זו אינה הדרך. לא ייאוש, ולא אשמה, אלא לקיחת אחריות.

אנו צריכים לקום כל יום ולשאול את עצמנו: מה עליי לתקן כדי שאני יוכל לעבוד את ה’ טוב יותר?!

פרשת אמור – תמיד לחזור ולתקן

הפרשה מסתיימת בדיני תשלומים – ללמדנו שגם כאשר גרמתי נזק, יש דרך לתקן. ניתן לפצות, ניתן לשקם. ניתן לחזור ולבנות. זה המסר של פרשת אמור: תשאף לשלמות, גם אם אינך מושלם. תחפש את הטוב שבך, גם אם אתה יודע שיש בך רע. ותשאף לחיים של שמחה, של תיקון, ושל תשובה.

יהי רצון שנזכה לחיים מלאים שמחה, תיקון, ושנזכה לקחת אחריות על עצמנו – עד שנראה בעינינו בביאת משיח צדקנו, ובבניין בית המקדש במהרה בימינו. אמן ואמן.