השבוע פרשת מקץ.
פרשת מקץ עוסקת בסיום מאסרו של יוסף. לאחר שבסוף פרשת וישב הוא נכנס לכלא, פרשת מקץ מתחילה בחלומותיו של פרעה שמובילים לשחרורו של יוסף ולעלייתו לגדולה במצרים.
חלומות פרעה
פרעה חלם שני חלומות שהטרידו אותו עמוקות:
- חלום הפרות: הוא ראה בחלומו שבע פרות שמנות ובריאות ואחריהן שבע פרות כחושות ורזות. והפרות הכחושות בלעו את השמנות, אך נותרו רזות בדיוק כפי שהיו.
- חלום השיבולים: הוא ראה בחלומו שבע שיבולים שמנות ומלאות, ואחריהן שבע שיבולים רזות ושדופות שבלעו את הראשונות, אך גם הן נשארו רזות ושבורות.
פרעה התעורר מבועת והזעיק את כל יועציו וחרטומיו כדי שיפתרו לו את החלומות, אך אף אחד מהם לא הצליח. חלומותיו היו כה מדאיגים, עד ששר המשקים נזכר ביוסף, שבזמן שהיו יחד בכלא פתר את חלומו במדויק. פרעה הורה להוציא את יוסף מהבור ולהביאו לפניו.
יוסף מפענח את חלומות פרעה
המדרש מציין שיוסף הבחין בשינוי קטן בין מה שפרעה תיאר לחלום המקורי. יוסף תיקן אותו מיד, ואמר: עזוב את כל מה שאמרו לך עד עכשיו.
והוא הסביר: חלומותיך משקפים את העתיד. שבע שנות שפע יבואו, ואחריהן שבע שנות רעב קשות. זה הפיתרון של החלום.
עצת יוסף לפרעה: יוסף לא הסתפק בפיתרון החלום. הוא ייעץ לפרעה לאגור מזון בשנות השפע כדי להתכונן לשנות הרעב. הוא המליץ להטיל מס על הארץ ולשמור חלק גדול מהיבול במחסנים.
פרעה התרשם מחכמתו של יוסף ואמר: “אין חכם ונבון כמוך.” הוא מינה את יוסף למשנה למלך והפקיד אותו על כל מצרים. יוסף שוחרר מהכלא, התחתן עם בת פוטיפר, ונולדו לו שני ילדים.
אולי יעניין אתכם גם:
החלום של פרעה ותאוות בצע – פרשת השבוע מקץ
רבי נתן – חלומות פרעה גם בזמנינו
רבי נתן מציין שחלומות פרעה הם לא רק סיפור היסטורי אלא משל לדפוסי הרס עצמי אצל רשעים.
- עזה: אנשים אומרים שעזה יכולה להפוך ל”סינגפור של המזרח התיכון,” אך ההנהגה שם בוחרת להשקיע בהרס עצמי במקום בשגשוג.
- לבנון: פעם נקראה “הריביירה של המזרח התיכון,” אך הפלסטינים וחיזבאללה הפכו אותה לאזור הרוס.
- איראן: מדינה עשירה בנפט ומשאבים, שיכולה להפוך למעצמה כלכלית, אך בוחרת להשקיע בהרס ובטרור.
עצת הצדיק – לחפש את הטוב
יוסף מלמד אותנו לשמר את הטוב בתקופות של שפע ולהשתמש בו בזמנים של קושי. רבי נחמן בתורה “אזמרה” (ליקוטי מוהר”ן, תורה רפ”ב) אומר שצריך תמיד לחפש את הנקודות הטובות, גם כשהמצב קשה.
כמו שראינו אצל יוסף שבשנות השפע, יוסף דאג לאגור מזון לכל מצרים כדי שבשנות הרעב יהיה מה לאכול.
המסר הוא שכל אדם צריך לשמר את רגעי השפע בחייו – אם זה זיכרונות טובים, או הצלחות, ומעשים טובים, ולזכור ולשאת אותם גם בזמנים של קושי.
המשך הפרשה – המפגש בין יוסף לאחיו
האחים ירדו למצרים בעקבות הרעב. הם קיוו לקנות מזון אך גם קיוו לגלות מה קרה ליוסף, שאותו מכרו לעבדות שנים קודם לכן. הם לא ידעו שיוסף הוא המושל במצרים, והוא המתין להזדמנות לפגוש אותם שוב.
יוסף ראה את אחיו והכיר אותם מיד, אך הם לא זיהו אותו. הוא קרא להם והחל לחקור אותם, “מאין באתם?” הם השיבו שבאו לקנות אוכל. יוסף האשים אותם שהם מרגלים שבאו לבדוק את חולשותיה של מצרים. הם הכחישו והסבירו שהם עשרה אחים, בני משפחה אחת, עם עוד אח שנשאר בבית ואח אחד שנעלם.
האחים נקרעו בין נאמנותם לבנימין לבין האשמה שרדפה אותם מאז מכרו את יוסף. האם יגנו על בנימין, או שמא יפקירו אותו כפי שהפקירו את יוסף?
יוסף החליט לבחון את נאמנותם ואחדותם. הוא כלא את כולם לשלושה ימים, ואז שחרר את כולם מלבד שמעון, שאותו השאיר כערובה עד שישובו עם בנימין, אחיהם הצעיר. יוסף החזיר להם את הכסף שבו השתמשו כדי לקנות את החיטה, מבלי ליידע אותם, מה שגרם להם לחשוש שינסו להאשים אותם בגניבה.
סיום הפרשה אודות סיפור הכסף באמתחת בנימין
יוסף החזיר לאחיו את כספם בתיקים. האחים גילו זאת בדרך, ורש”י מסביר שלוי היה הראשון שגילה את הכסף.
רבי נחמן מסביר שכסף של יהודי “זוהר” בגלל שכל מהותו משמש למצוות כגון:
- בניית סוכה
- קניית ארבעת המינים
- רכישת שמן לחנוכה
- קניית מצות
- יין לקידוש
- חינוך יהודי לילדים
- ואפילו צרכים יומיומיים כגון אוכל כשר וכדומה
כסף שמשמש בדרך כלל לצרכים חומריים מקבל קדושה דרך השימוש בו למצוות. זה מה שגרם ללוי לזהות שזהו כספו כיוון שהכסף נשא את זוהר המצוות שהוא עשה איתו.
תוכנית הגביע
יוסף שלח את אחיו חזרה לביתם, אך לפני שיצאו, הוא הורה להחביא את גביע הכסף שלו בתיק של בנימין. כשהאחים יצאו לדרכם, יוסף שלח אחריהם שליח שהאשים אותם בגניבת הגביע. הם הכחישו בתקיפות, אך הגביע אכן נמצא בתיקו של בנימין.
האחים נקרעו בין נאמנותם לבנימין לבין חוסר הוודאות והאשמה שרדפו אותם מאז מכרו את יוסף. זה היה מבחן שתוכנן בקפידה על ידי יוסף: האם יגנו על בנימין, בנה של רחל שהיא גם אימו של יוסף, או שמא יפקירו אותו כפי שהפקירו אותו עצמו בעבר?
המסקנה
יוסף לימד את אחיו, וגם אותנו, שיעור על אחדות, נאמנות וחיפוש מתמיד אחר תיקון העצמי. הוא הצדיק שמראה לנו איך להתמודד עם קושי, לשמר את הטוב, ולפעול באמונה.
מי ייתן וניקח את הלקחים של יוסף, ניישם את עצות הצדיקים, ונזכה לראות את ביאת המשיח והגאולה השלמה בקרוב.