רבי נחמן היה רק ילד בן שש כשהוא כתב לנו את המדריך לחיים מאושרים – ספר המידות, הספר הראשון המפורסם שלו!
כילד, רבי נחמן מברסלב זכה למוטיבציה חזקה ועצומה ללמוד תורה. הייתה לו גישה לספרייה של אביו, רבי שמחה, שכיסתה את כל ספקטרום התורות הלימוד ביהדות – מהגלויות ביותר ועד הנסתרות ביותר. כשהוא מלא באהבה יוקדת להתחבר לבוראו, נחמן הצעיר בילה שעות בלימוד ספריו אביו.
התוצאה של כניסה מוקדמת לים התורה הרחב הייתה יצירתו הראשונה של רבי נחמן – מדריך לחיים מאושרים: ספר המידות (ספר האלף בית כפי שהוא מכונה בפי חסידי ברסלב) אותו הוא כתב כשהוא רק בן שש!! האמרות הקצרות והמושגים הפשוטים בספר זה מנוסחים בצורה שווה לכל נפש, פשוטה וללא שום יומרה, מה שהופך את הספר לנגיש אפילו לאנשים הפשוטים ביותר ולא רק ללמדנים.
אולי גם זה יעניין אתכם:
ויחד עם זאת, גדולי החוקרים התפעלו מהידע העצום של מקורות תורניים קלאסיים שיש בספר הזה. זה ללא מדריך לחיים מאושרים ונפלאים מאלף ועד תו!
התוצאה של כניסה מוקדמת לים התורה הרחב הייתה יצירתו הראשונה של רבי נחמן – מדריך לחיים מאושרים: ספר המידות!
כל מה שרבי נחמן כתב בספר הזה מהווה קווים מנחים מעשיים לתכונות שכל אדם צריך לטפח, ואלו שעליו להימנע מהן. והכל נטוע ומלוקט מהמקורות היהודיים – הן התלמוד הבבלי והירושלמי, המדרש והזוהר.
ולחשוב שרבי נחמן כתב את הספר בתור ילד קטן, ילד בן שש כבר אמרנו נכון?…
יש האומרים שרבי נחמן, אז ילד בן שש, לא סיפק את כל המקורות או חלקם לספר. על כך יש להודות לרב צדוק הכהן הגדול מלובלין, שהשקיע זמן יקר ומרץ רב בהוספת מקורות רבים כדי שמי שירצה לדעת מהיכן לקוחים הדברים ידע לאן לפנות.
מספרים שיום אחד הגיע אורח וראה את רבי צדוק הכהן הגדול שקוע עמוק בספר. הוא ביקש ממנו את הספר כדי לראות מה תפס את החכם הגדול, והחסיד הענק השיב לו: “איך, ריבונו של עולם, אני יכול להשאיל לך אפילו לרגע את מקור החיות שלי?!…”
פעם רבי נחמן נסע עם תלמידו רבי נפתלי בכרכרה, וכשראה את הספר שכתב – ספר המידות, שרבי נפתלי החזיק בידיים שלו, אמר לו: “ידידי היקר, הספר הזה עשה אותי יהודי אמיתי!…”
ולמרות שהספר הושלם כשרבי נחמן היה צעיר מאוד, הוא החזיק באוצר הקטן במשך שנים. הוא חיכה עד שהגיע הזמן לפרסם אותו, ובסופו של דבר, ההשגחה העליונה סידרה שהספר יתפרסם בעולם באמצעות האירועים המופלאים ביותר.
ולא רק, חלק נסתר ממנו רבי נחמן לא פרסם וביקש לפני פטירתו לשרוף אותו, מכיוון שזמנם של הדברים שכתב בחלק זה להתפרסם בעולם עדיין לא הגיע, ומאז חלק זה קיבל את השם ‘הספר השרוף’.
(מבוסס על אור האורות חלק א).
אתם מוזמנים ליהנות מחכמתו ומשנתו של רבי נחמן מברסלב במאמרים מרתקים נוספים בקישור הזה.