להקדים תרופה למכה עם אמונת חכמים, אמונה בצדיקים – זאת המתנה שקיבלנו מבורא עולם לכל מחלה וצער!
רבי נחמן מלמד אותנו שאמונה בצדיקים, הנקראת גם אמונת חכמים, יכולה לעזור לאדם להתגבר על הניסיונות והאתגרים הרבים שלו.
אולי גם זה יעניין אתכם:
גם אני לא יכול בלעדיך – כי תצא
“וְהִפְלָא ה’ אֶת מַכֹּתְךָ וְאֵת מַכּוֹת זַרְעֶךָ, מַכּוֹת גְּדֹלֹות וְנֶאֱמָנוֹת וָחֳלָיִם רָעִים וְנֶאֱמָנִים” (דברים כח, נט).
בזמן שבית דין של מעלה גוזר סבל וייסורים על אדם, הייסורים הללו נודרים שבועה שלא יצערו את האדם אלא ביום כזה וכזה, בזמן כזה וכזה, ברשותו של אדם כזה וכזה, והרפואה תהיה כזו וכזו, וביד אדם כזה וכזה ביום כזה וכזה (עבודה זרה לה ע”א).
אמונה בצדיקים, הנקראת גם אמונת חכמים, יכולה לעזור לאדם להתגבר על הניסיונות והאתגרים הרבים שלו!
ו”נאמנים” – מלשון “אמין”. חכמינו ז”ל מלמדים אותנו שמחלות אלו מהימנות, במובן זה שכאשר הן נשלחות להעניש אדם הן נשבעות לצאת ביום מסוים. וגם אם האדם טרם התחרט על החטא שגרם לסבלו מלכתחילה, העונש נשאר נאמן לשבועתו ויסתלק ביום בו נשבע לצאת.
אולם אם החולה נותן צדקה לצדיק לא רק כשהוא חולה גם לפני, כלומר מקדים תרופה למכה ומקטין את הגזירה וכל תרופה שייקח יהיה בכוחה לרפא אותו (ליקוטי מוהר”ן חלק ב, ג: א).
“גַּם כָּל חֳלִי וְכָל מַכָּה אֲשֶׁר לֹא כָתוּב בְּסֵפֶר הַתּוֹרָה הַזֹּאת יַעְלֵם ה’ עָלֶיךָ, עַד הִשָּׁמְדָךְ” (דברים כח, סא).
“וכל מכה אשר לא כתוב” – הכוונה היא למיתת צדיקים (איכה רבה א, לז).

להאמין באמונה שלמה בבורא עולם ובצדיקים שלו
הרפואה מתבצעת דרך התורה אותה מעבירים הצדיקים לשומעיהם. כאשר חסרה לאדם אמונה בצדיקים, אמונת חכמים, הוא לא יכול לקבל רפואה וייסוריו הופכים לסבל ללא הקלה.
לכן ניתן לפרש את הביטוי מיתת צדיקים כמשמעו, מוות שבא בגלל חוסר אמונתו של האדם בצדיקים. לכן גם שום צמחי מרפא או רפואה לא יכולים לרפא אדם כזה (ליקוטי מוהר”ן חלק ב, ה: א).
כל שבוע אנחנו נהנים מעוד חידושים נפלאים על פרשת השבוע, כנסו לכאן ותיהנו גם אתם!