יוצאים למלחמה? הנה כל מה שאתם צריכים לדעת על שדה הקרב. ולא רק הגשמי, אלא בעיקר הרוחני!
“כִּי תֵצֵא לַמִּלְחָמָה עַל אֹויְבֶיךָ וּנְתָנוֹ ה’ אלוקיך בְּיָדֶךָ וְשָׁבִיתָ שִׁבְיוֹ” (דברים כא, י)
הכתוב משתמש באותו ביטוי של “יציאה” כאשר הוא מדבר על התעסקות של אדם בפרנסה, כלומר בעסקים הכלכליים שלו, כמו שכתוב “וְלִזְבוּלֻון אָמַר, שְׂמַח זְבוּלֻון בְּצֵאתֶךָ וְיִשָּׂשכָר בְּאֹוהָלֶיךָ” (דברים לג, יח) ורבי נחמן מברסלב מסביר את הקשר בין השניים בצורה הבאה:
“כי תצא” – הכוונה היא כשאתה מתעסק בעניינים והעסקים הכלכליים שלך. תחום הפרנסה בחייו של האדם הוא שדה קרב של ממש שבו על האדם להילחם ביצר הרע שלו, כדי לשמור על יושרו והגינותו.
אולי גם זה יעניין אתכם:
גם אני לא יכול בלעדיך – כי תצא
“למלחמה על אויבך” – זהו זמן המלחמה עם האויב, כלומר כוחות הרשע שלכדו את ניצוצות הקדושה שנפלו. הקבלה מלמדת אותנו שהמשימה של האדם היא לאסוף את הניצוצות ולרומם אותם למקום העליון – המקור שלהם. ובאמצעות ה”תן וקח” – המשא ומתן שעושים בצורה הגונה, ביושר ובאמונה, “לוקחים” את הניצוצות שנפלו בחפץ/בגד שהאדם מוכר או סוחר בו, ו”נותנים” – כלומר “מעלים” אותם למקום גבוה יותר.
“ונתנו ה’ אלוקיך בידך” – הידיים מסמלות את האמונה, כמו שכתוב על משה רבינו “והיו ידיו אמונה” (שמות יז, יב). כאשר אדם מנהל את עסקיו בנאמנות וביושר הוא מסיר ומעלה את ניצוצות הקדושה מצד הרע.
באמצעות ה”תן וקח” – המשא ומתן שעושים בצורה הגונה, ביושר ובאמונה, “לוקחים” את הניצוצות שנפלו ומעלים אותם למקום גבוה יותר!
“ושבית שביו” – הכוונה היא לתורה, כמו שכתוב “עלית למרומים נטלת שבי” (תהילים סח, יט, ראו ברש”י). על ידי קשירת מחשבותיך הפנימיות לתורה בזמן שאתה עוסק במשא ומתן, בעסקים שלך, תוכל לנצח במלחמה (ליקוטי מוהר”ן חלק א, רפ, ב-ג).
“בְּיוֹמוֹ תִיתֵּן שְׂכָרוֹ” (דברים כד, טו)
כאשר אדם הראשון קולל בעניין הפרנסה הקב”ה אמר לו: “בזיעת אפך תאכל לחם” (בראשית ג, יט).
“אפך” – האף שלך, האף מסמל ומייצג את הכעס והתסכול בזמן שהאדם מנסה להתפרנס. וזה ידוע שכאשר אדם כועס וזועם הוא מכניס אוויר לגופו דרך האף בגלל פעולת הזעם. לכן, התורה מצווה על המעביד לשלם מיד את שכרו של העובד ולא להמתין, כדי למתן את הכעס והתסכול שלו (ליקוטי הלכות ח, עמוד קצא, א).
כל שבוע אנחנו נהנים מעוד חידושים נפלאים על פרשת השבוע, כנסו לכאן ותיהנו גם אתם!