אם אתם גרים בישראל אתם יודעים שחנוכה כבר באוויר. מה קשור עכשיו חנוכה, אתם שואלים? הנה ההסבר שיגלה לכם את העתיד המתוק שבאופק ויגרום לכם לרוץ לקנות סופגניות!
“וַיֹּאמֶר אֱלֹוקים לְנֹחַ, קֵץ כָּל בָּשָׂר בָּא לְפָנַי כִּי מָלְאָה הָאָרֶץ חָמָס מִפְּנֵיהֶם וְהִנְנִי מַשְׁחִיתָם, אֶת הָאָרֶץ. עֲשֵׂה לְךָ תֵּיבַת עֲצֵי גֹפֶר, קִנִּים תַּעֲשֶׂה אֶת הַתֵּיבָה, וְכָפַרְתָּ אֹתָהּ מִבַּיִת וּמִחוּץ, בַּכֹּפֶר” (בראשית ו, יג-יד).
ואומר הזוהר הקדוש: תיבת נח היא יום כיפור (תיקוני זוהר ו).
אם אתם גרים בישראל אתם יודעים שחנוכה כבר באוויר. למה? כי במכולת השכונתית כבר מוכרים סופגניות למרות שאת חנוכה נחגוג באופן רשמי בעוד חודשיים!
אולי גם זה יעניין אתכם:
בדיקת מציאות: האם מה שרואים זה הדבר האמיתי?
הכל לטובה – האמונה פשוטה שקשה לנו איתה
אבל באמת, יש כבר רמז לחנוכה באופק הרוחני. תיקוני הזוהר לעיל לא רק מקשר אלא גם מזהה את תיבת נח עם יום הכיפורים. ובאחד משיעוריו רבי נחמן מברסלב מלמד אותנו שאיכות חג החנוכה שלנו תלויה במידת העבודה שלנו ביום הכיפורים – ב”סלח נא”, כלומר בדרגת החרטה והתשובה שהצלחנו להשיג, וכך הוא אומר:
“… וְכֵן כָּל אֶחָד כְּפִי מַה שֶּׁזּוֹכֶה לִפְעֹל בַּקָּשַׁת סְלַח נָא בְּיוֹם הַכִּפּוּרִים, שֶׁעַל יְדֵי זֶה נִתְתַּקֵּן פְּגַם חֻרְבַּן הַבַּיִת, כְּמוֹ כֵן נַעֲשֶׂה בְּחִינַת חֲנֻכַּת הַבַּיִת, בְּחִינַת חֲנֻכָּה. נִמְצָא שֶׁחֲנֻכָּה נַעֲשֶׂה עַל יְדֵי סְלַח נָא כַּנַּ”ל…” (ליקוטי מוהר”ן חלק ב, ז).
ואתם בטח אומרים: “עכשיו אתה מספר לנו את זה?! יום כיפור היה לפני שלושה שבועות! אם היית אומר לנו את זה אז, היינו בוכים קצת יותר חזק, מתחרטים קצת יותר בכנות… מה זה עוזר לנו עכשיו לדעת שכל החנוכה שלנו תלוי ביום כיפור?!?”
כן, והנה ההסבר. ראשית, אל תמעיטו בנצחיות של יום כיפור, ביכולת היהודית שלכם להיות על רציונליים ובגדולתם של הצדיקים שיכולים למצוא תקווה במבול של הייאוש – ולעזור לנו.
רבי נחמן מברסלב מלמד אותנו שאיכות חג החנוכה שלנו תלויה במידת העבודה שלנו ביום הכיפורים – ב”סלח נא”!
במכתב לבנו יצחק, שנכתב שבועות ספורים לפני חנוכה, רבי נתן כותב את הדברים הבאים (עלים לתרופה, מכתב רט):
“…וּתְהִילָּה לָאֵל אֲנִי בְּקַו הַבְּרִיאָה בְּעֶזְרַת הַשֵּׁם יִתְבָּרַךְ, וִימֵי חֲנֻכָּה מְמַשְׁמְשִׁין וּבָאִין. וּבְווַדַּאי נַעֲשֶׂה בְכָל שָׁנָה וְשָׁנָה עִנְייַן חֲנֻכַּת הַבַּיִת שֶׁגִּלָּה אֲדוֹנֵנוּ מוֹרֵנוּ וְרַבֵּנוּ זִכְרוֹנוֹ לִבְרָכָה, שֶׁכְּפִי “הַסְּלַח נָא” שֶׁל יוֹם הַכִּפּוּרִים וְכוּ’. כִּי הֲלֹא סוֹף כָּל סוֹף בְּוַודַּאי יִבָּנֶה בֵּית הַמִּקְדָּשׁ בִּמְהֵרָה בְּיָמֵינוּ, וְכָל בִּנְייָנוֹ יִהְיֶה עַל יְדֵי בְּחִינַת הַנַּ”ל. וְכָל שָׁנָה וְשָׁנָה נִבְנֶה מְעַט מְעַט, עַד שֶׁיִּהְיֶה נִשְׁלָם מְהֵרָה.
“וְעַל כֵּן בְּכָל שָׁנָה וְשָׁנָה צָרִיךְ שֶׁיִּהְיֶה לְכָל אֶחָד מִיִּשְׂרָאֵל חֵלֶק בַּחֲנֻוכַּת הַבַּיִת, וְזֶה זוֹכֶה כְּפִי “הַסְּלַח נָא” שֶׁל יוֹם כִּפּוּר. וְגַם עַתָּה עֲדַיִן צְרִיכִין לְהִתְפַּלֵּל שֶׁיִּתְקַבֵּל הַסְּלַח נָא שֶׁל יוֹם כִּפּוּר. כִּי בְּכָל יוֹם צְרִיכִין לָשׁוּב לְהַשֵּׁם יִתְבָּרַךְ, שֶׁזֶּהוּ בְּחִינַת קְדֻשַּׁת יוֹם כִּפּוּר שֶׁמַּמְשִׁיכִין בְּכָל הַשָּׁנָה כֻּלָּהּ. וּכְמוֹ כֵן זוֹכִין לַחֲנֻכַּת הַבַּיִת שֶׁהוּא בְּחִינַת הֶאָרַת בֵּן וְתַלְמִיד לְהוֹדִיעַ לְדָרֵי מַעְלָה וּלְדָרֵי מַטָּה גְּדֻלָּתוֹ וּמַלְכוּתוֹ יִתְבָּרַךְ וְכוּ’.
“וְהָעִקָּר הוּא לְהוֹדִיעַ בְּזֶה הָעוֹלָם הַשָּׁפֵל לְכָל הַנְּמוֹכִים מְאֹוד מְאֹוד, כִּי מְלֹא כָל הָאָרֶץ כְּבוֹדוֹ, בִּבְחִינַת הָקִיצוּ וְרַנְּנוּ שׁוֹכְנֵי עָפָר וְכוּ’ וְכוּ’. גִּוַואלְד בְּרוּדֶער הַארְצִיקֶער (אַהָהּ! אָחִי הַנִּלְבָב) אַל יַזְקִינוּ בְּעֵינֵיכֶם דְּבָרִים נוֹרָאִים חֲדָשִׁים כָּאֵלֶּה. בֶּאֱמֶת בְּכָל יוֹם וּבְכָל עֵת הֵם חֲדָשִׁים אֶצְלִי לְגַמְרֵי, וְאֵינִי יָכוֹל לְהַסִּיחַ דַּעְתִּי מִלְּהִתְפַּלֵּא עַל נִפְלָאוֹת כָּאֵלֶּה חִדּוּשִׁים כָּאֵלֶּה, וּמֻוכְרָחִים לְכָל אָדָם מְאֹד מְאֹוד לְהַחֲיוֹתוֹ וּלְעוֹרְרוֹ וְלַהֲקִיצוֹ וְלַהֲקִימוֹ מִכָּל מָקוֹם שֶׁהוּא וְכוּ’. אַשְׁרֵינוּ שֶׁזָּכִינוּ לִשְׁמֹעַ כָּל זֹאת. יָתֵר מִזֶּה אִי אֶפְשָׁר לְהַאֲרִיךְ עַל פְּנֵי הַשָּׂדֶה. אַךְ לֹא יָכֹולְתִּי לְהִתְאַפֵּק מִלְּהַזְכִּירְךָ מְעַט דְּבָרִים הָאֵלֶּה הַמַּחֲזִיקִים הַרְבֵּה. יְהִי רָצוֹן שֶׁיַּעֲשׂוּ רֹשֶׁם בִּלְבַבְכֶם לְטוֹבָה לְקַיְּימָם בִּפְשִׁיטוּת בֶּאֱמֶת וּבִתְמִימוּת לְמַעַן יִיטַב לָכֶם לָעַד בָּזֶה וּבַבָּא לָנֶצַח”.

אם אתם גרים בישראל אתם כבר יודעים שחנוכה כבר באוויר…
אז בכל פעם שאתם עושים תשובה – וואלה! זה יום כיפור ממש ואתם יכולים להתכונן לחנוכה על הצד הטוב ביותר!
נפלא. אבל עכשיו עולה עוד שאלה: איך או מה הקשר בין ההצלחה שלנו ביום כיפור (סלח נא) לחנוכה ותיבת נח?
אז ככה, נקודת החיבור הראשונה בין כל המושגים הללו היא התחלה חדשה. מטרת הסליחה של יום כיפור היא לא להוריד אותנו ולגרום לנו להתחיל לרוץ כמו מטורפים אל המטרה שוב. אלא, לאפשר לנו עבודה וחיבור של ילוד בשר ודם עם בורא עולם. שורש המילה חנוכה פירושה חניכה. לאחר שגירשנו את ההשפעות הזרות מבית המקדש, יכולנו שוב להתחיל בתהליך של מוסיף והולך, תוך הוספת אור לעולם. ונח? אחרי שהעולם נשטף ונהיה נקי מכל הרשעות והפשע שהיה בו, הוא היה האדם החדש, האב החדש של המין האנושי – של כל מפעל הבריאה!
נקודת החיבור השנייה היא רצון וכמיהה. לתיבה של נח לא היה מסלול מתוכנן והיא לא אספה את מי שהמתין במקרה על הדרך. כל “שניים שניים” מבעלי החיים, משפחתו של נח ונח עצמו – היו צריכים להפגין את האמונה שלהם בבורא על ידי הכניסה לתיבה. בעצם, כבר מהעלייה לסיפונה. יוחנן, הכהן הגדול ומשפחתו המכבים גילו תשוקה אמיתית לבורא בכך שסירבו להתפעל ממחזה הכוח והחכמה היוונית. המוסיף וההולך שלנו מדליק נר נוסף בכל אחד מלילות חנוכה והוא תזכורת עצמית עדינה לכך שאנחנו, כל אחד מאיתנו, יכול להוסיף אור אמיתי לעולם מבלי להתעקש על אור הזרקורים. אבל אתם לא יכולים להוסיף אור על ידי כוח האינרציה, אתם צריכים לרצות את זה באמת!
וזה מה שמחזיר אותנו ל”סלח נא”. תשובה אמיתית לא נקבעת לפי מספר הדמעות שנשפכות על הלחיים או על פי עוצמת הבכי שלכם. היא נקבעת לפי מידת הרצון, עד כמה אתה רוצה למלא את החלל שבין הבורא לבינך, ולא משנה מה מתבקש ממך. כאשר אתה מתחרט על חוסר העניין שלך ביהדות, ועל המאמצים האקראיים או המרושלים שנגזרו מכך לחיות כיהודי, ולהציב את הבורא ותורתו כנקודת המיקוד והסטנדרט של חייך – יום הכיפורים, הסלח נא שלך צובר עומק היום, עכשיו. עלית על תיבת נח, הבטחת את עתיד העולם. הנחת את היסוד וההתחלת בנייה מחדש של בית המקדש, במהרה בימינו אמן!
אתם מוזמנים ליהנות מההשקפה והחכמה העמוקה והמיוחדת שיש ביהדות בקישור הזה!