זאת העסקה הכי טובה שתעשו החודש, הדיל לחיים הטובים שאתם כל כל מייחלים לעצמכם! בואו לגלות איך עושים את זה הכי קל ופשוט!
אוקיי, זה אלול, החודש שלפני ראש השנה, יום הדין, היום שבו אנחנו מגנים על החיים שחיינו עד עכשיו, ובמקביל, מתחננים למתנת החיים שאנחנו רוצים לחיות מנקודה זו ואילך.
אחת הדרכים הטובות ביותר לעשות את זה היא עם המצווה שכל כך מאפיינת ומזוהה עם חודש אלול – מצוות התשובה. ותשובה, היא מלשון לשוב אל השם, הדבר שאנחנו כל כך זקוקים לו. היא עוזרת לנו לפתוח דף חדש בחיים, כל דבר רע שעשינו מבוטל על ידה ונמחק מההיסטוריה שלנו. זאת העסקה הכי טוב שתעשו החודש הזה.
אז בואו נסקור בקצרה את מרכיבי המצווה היקרה הזו שאנחנו עם כל הכוח בחודש הרחמים, חודש אלול.
להפסיק את דפוסי ההתנהגות שגורמים לנו ליפול ולחטוא – באופן אידיאלי, אנחנו צריכים להתחייב בצורה מוחלטת שלעולם לא נחשוב או נרצה לחזור על הטעויות שעשינו. (גם אם אנחנו לא יכולים לעצור לגמרי את מה שאנחנו עושים, הפחתת התדירות ומשך הזמן ואו ההנאה מהמעשה הם דרגות תשובה חשובות ויקרות בדרך להפסקה המוחלטת).
אולי גם זה יעניין אתכם:
אלול – ההזדמנות האדירה שלנו לחופש אמיתי
אלול – יצאתי למסע המיוחד לאני האמיתי שלי
להתחרט על מה שעשינו לא בסדר – בין אם זה היה בינינו לבין בורא עולם, ובין אם זה בינינו לבין הסובבים אותנו. ולהתחרט על הדברים הלא טובים והלא בסדר שעשינו יכול להיות דבר קשה, אני יודע. כי בזמן שעשינו את מה שעשינו אולי לא ידענו שזה לא בסדר. אפילו עכשיו, אולי לא נבין את הטעות שלנו, ‘כי מה בסך הכל עשיתי?’… אבל ככל שההבנה שלנו את מי שאנחנו – כאנשים יהודים – תגדל, כך החרטה שלנו – התשובה – תגדל ותביא אותנו למקום של להבין את הטעויות ולהימנע מהן.
המרכיב האחרון בתהליך התשובה הוא וידוי. עלינו לומר לבורא עולם בקול: “אבא יקר שבשמים, חטאתי, אני מבקש סליחה ומתחייב לעולם לא לחזור על החטאים שלי”. ברור שככל שהכנות שלנו תהיה פחות אמיתית או מושלמת, כך גם תהיה התשובה. אבל למרות הכל, תשובה כזאת עדיפה על חוסר תשובה כלל.
אחת הדרכים הטובות ביותר לעשות את זה היא עם המצווה שכל כך מאפיינת ומזוהה עם חודש אלול – מצוות התשובה!
אז עכשיו אנחנו יודעים את יסודות מצוות התשובה. אבל מהי מהות החזרה לבורא עולם? רבי נחמן מלמד שמהות התשובה בנויה מכמה נקודות חשובות:
מהות התשובה היא לשמוע, להיעלב ולשתוק כלפי חוץ ובפנים, כי מהות התשובה מושגת בעזרת מידת הענווה (ליקוטי מוהר”ן חלק א, ו – ב, ו).
תשובה, פירושה החזרת כל דבר לשורשו. כלומר, הצמדתו מחדש לחכמה, חכמת אלוקים שבבריאה. לכן יש ללמוד לשלוט במחשבות שלנו ולשמור עליהן בתוך תחומים וגבולות המתאימים והראויים. זהו עיקר התשובה (ליקוטי מוהר”ן חלק א, לה, א).
מהות התשובה תלויה בלב. כלומר, מחשבות ליבנו חייבות לברוח מחשיבה שגויה ולרוץ לחשיבה נכונה (שם, מט, ד).
מהות התשובה תלויה בתורה. אדם צריך להשקיע כל כך הרבה מאמץ בלימוד שלו, עד שהוא מבין דבר מתוך דבר ומחדש תובנות וחידושים תורניים חדשים – והכל צריך להיות לשם שמים. זוהי תשובה שלמה (שיחות הר”ן, קה).
מהות התשובה היא לזעוק: “איפה אלוקים?” – “איה?” ו”אייכה?” – כאשר אתה לא מרגיש את נוכחותו של הבורא כלל. יוצאים למסע חיפוש ומבקשים את כבודו של הבורא גם אם אנחנו יודעים שאנחנו רחוקים ממנו. זו הסיבה שלא ששואלים כל הזמן, מתוך כאב, “איה מקום כבודו?” (ליקוטי מוהר”ן חלק ב, יב).
המהות של תשובה שלמה היא למצוא את עצמך במצב זהה שהיית בו קודם, כלומר מול אותו פיתוי, אבל עכשיו להפנות אליו את הגב, לאלץ את הנטייה שלך לא להיכנע לטעות (שם, מט).
מהות התשובה היא בושה – להרגיש בושה גדולה בנוכחות הבורא. ולזה זוכים על ידי שנמצאים עם צדיק אמיתי (שם, עב).
המהות של תשובה שלמה מחייבת קשר עם צדיקים אמיתיים (שיחות הר”ן עא).
ומה המשותף לכל המהויות הללו? סדר.
דרך לימוד התורה – ביטוייה המילוליים (הטקסטים הקדושים) וביטוייה האנושיים (הצדיקים הקדושים) – אנחנו מכירים בעובדה שיש נוכחות אלוקית בעולם. רק אז נוכל להתחיל לסדר את החיים שלנו בעולם בצורה שלווה ויפה. עם הסדר באה גם ההבנה שהקב”ה ראוי לכבוד שלו ושאנחנו צריכים לחפש ולגלות אותו, ושהכבוד הזה שייך אך ורק לבורא עולם. זו הסיבה שאנחנו צריכים לברוח מהכבוד, לא לבקש אותו לעצמנו אלא להפנות אותו למי שהוא שייך. סדר מסייע לנו להבין ששמירה על חכמה, החכמה האלוקית שעל פיה נברא העולם, מחייבת אותנו לטפח ולשוט בחכמת המוח והלב שלנו.
וסדר, בסופו של דבר ובעזרתו של הבורא, מסייע לנו להתקדם עד לנקודה שבה הקב”ה מציב אותנו במצב זהה בו נכשלנו בעבר. אם אנחנו מבינים דבר מתוך דבר אנו יודעים להציב כראוי את הבורא, את עצמנו ואת המידות והנטיות שלנו בצורה מתקנת, עד שהעולם יבוא לידי תיקון ושלמות.
וכל מה שנשאר הוא לאחל שהתהליך הנפלא הזה יקרה במתיקות ובמהרה בימינו, אמן.
רוצים לטעום עוד מהטוב של חודש אלול? לחצו כאן ותיהנו! מה קורה במעגל החיים שלנו לפי לוח השנה? אתם מוזמנים לגלות בקישור הזה.