דף הבית פרשת השבוע המסרים המרכזיים מפרשות מטות ומסעי

המסרים המרכזיים מפרשות מטות ומסעי

מאת: חיים קרמר
image_print

פרשת השבוע היא פרשה כפולה, מטות ומסעי. זוהי קריאת התורה הארוכה ביותר בשנה, עם סך של 244 פסוקים.

פרשת מטות נפתחת בדיני הנדרים והשבועות,

עד כמה הם מחייבים וכיצד יש להקפיד לקיים את המילה שלנו.

חומרת הנדרים היא כזו שחכמינו מלמדים, “כָּל הַנּוֹדֵר כְּאִלּוּ בָּנָה בָּמָה וְהַמְקַיְּמוֹ כְּאִלּוּ הִקְרִיב עָלֶיהָ קָרְבָּן” (יבמות קט’ ע”ב) (במה – הכוונה מזבח מחוץ לבית המקדש)

זה מתייחס לזמנים שבהם בניית במה פרטית היתה אסורה ובכך מלמד אותנו שנדרים צריכים להישמר בקדושה ולעולם לא לשבור את המילה. (תספרו את זה לפוליטיקאים!)

אולי יעניין אתכם גם

פליאות חכמה – פרשת השבוע מטות מסעי

יש לי כוח להתגבר – פרשת השבוע מטות מסעי

להשיב ממוות לחיים על ידי דיבורים – פרשת מטות מסעי

רבי נתן מסביר ששבועה היא מושג מיוחד מאוד. התורה כוללת איסורים וחוקים חיוביים. אולם, נדר יכול להיעשות כדי לבטא את רגשות האדם ובכך לחייב אותו לקיים משהו שאינו מוזכר בתורה – כמו לא לא לאכול משהו מסוים או להתחייב למשהו מסוים ומכיוון שזה נדר או שבועה, יש לזה אותן חומרות כאילו היה זה מצווה מהתורה!

רבי נתן ממשיך שזהו כוח הדיבור של האדם הוא יכול ליצור את סביבת החיים שלו – חיובית או שלילית. לכן עלינו ללמוד לשמור על לשוננו ולווסת את דיבורנו.

שאר הפרשה מדברת על מלחמת היהודים עם המדיינים, טיהור כלים ובקשת שבטי ראובן וגד לרשת את אדמתם בגדה המזרחית של נהר הירדן. מפאת קוצר המקום לא נרחיב על זה כאן.

נדודי עם ישראל במדבר

פרשת מסעי מדברת על מסעות היהודים במדבר ו-42 המקומות בהם חנו במהלך 40 שנות נדודים במדבר. כפי שרש”י מסביר, 42 חניות ב-40 שנה זה נשמע כאילו הם תמיד זזים. עם זאת, 20 מהן היו לטווח קצר מאוד, ובפעמים אחרות הם היו במקום אחד תקופות ארוכות יותר.

זה מזכיר את נדודי עם ישראל לאורך גלותנו הארוכה. לפעמים היכן ש”חנינו” היה לטווח קצר, פעמים אחרות זה היה לתקופות ארוכות בשטחים זרים ועוינים. אך בסופו של דבר הגענו לארץ הקודש.

כוח הדיבור של האדם יכול ליצור את סביבת החיים שלו – חיובית או שלילית.

שאר הפרשה מדברת על גבולות ארץ הקודש והמנהיגים שמונו לפקח על חלוקת הנכסים. לאחר מכן היא מדברת על ערי המקלט שהוקצו למי שהרג אדם בטעות. הוא לא ראוי לעונש מוות (כיון שזה היה הריגה בשוגג) אבל עליו לברוח לאחת הערי מקלט ולחיות שם.

הזוהר מלמד שזה משקף את חיינו גם היום. היו שש ערי מקלט. הזוהר קובע ש”שש” אלה כנגד שש המילים בפסוק “שְׁמַע יִשְׂרָאֵל ה’ אֱלֹקֵינוּ ה’ אֶחָד” כלומר, לא משנה כמה טעינו, תמיד נוכל למצוא מקלט באמונתנו בה’. הוא האלוקים, הוא יכול לסלוח על מה שטעינו והוא יכול לעשות את הדברים נכון!

מי ייתן ונזכה לעשות טוב, לחזק את אמונתנו ולמצוא את המקלט האמיתי שלנו בה’, אמן.

מאמרים קשורים

הוספת תגובה