בעיות בשינה? לא נרדמים בלילה? הנה מה שאתם צריכים לעשות כדי לישון טוב!
השינה, כידוע, היא דבר חשוב.
היא מחדשת את הגוף ואת הנשמה כאחד. היא אפילו מחדירה ומחדשת אמונה: בדיוק כפי שהושבה אליך נשמתך הבוקר כשהתעוררת, האמן שהיא תושב אליך בתחיית המתים.
הדרך להבטיח את התחדשות האמונה בעת השינה היא על ידי אמירת “קריאת שמע” לפני שאתם נרדמים בלילה. קריאת שמע עצמה היא הצהרת אמונתנו, ולכן ראוי ביותר שמעשה זה יהיה אחרון מעשינו לפני שאנו נרדמים. הדבר יכניס לשנתנו את הקדושה ואף יעזור לנו לישון בטהרה (ליקוטי הלכות, קריאת שמע על המיטה, ב).
כאשר דיבר על ההיבט הרוחני של השינה, רבי נחמן יעץ עצות גם לסובלים מנדודי שינה.
כן, יש הבולעים גלולות, בעוד אחרים שותים חלב חם. אבל עצתו של רבי נחמן הייתה: “מי שאינו יכול לישון יעלה על מחשבתו אמונת תחיית המתים” (ספר המידות שינה ב, ד).
מעניין לציין, שרבי נחמן כותב שלפני שהוא נרדם, מראים לאדם את נשמות כל קרוביו שהלכו לעולמם. תופעה זו מוכרת גם על סף מותו של אדם. השינה, מכיוון שהיא חלק אחד משישים מהמוות, מאפשרת גם לראות נשמות אלה, אם כי רק במעורפל ובמעבר, בהשוואה למה שקורה כאדם נפטר (שיחות הר”ן צ).
אולי גם זה יעניין אתכם:
כידוע, הצורך בשינה משתנה מאדם לאדם. יש המסתדרים היטב כשהם ישנים רק ארבע שעות, בעוד אחרים זקוקים לשש שעות שינה ואף לשמונה.
תישנו כמה שאתם צריכים. “תישנו ותאכלו” אמר הרבי לחסידיו. “רק שמרו על הזמן!” (כוכבי אור, עמוד כה).
כן, יש הבולעים גלולות, בעוד אחרים שותים חלב חם. אבל עצתו של רבי נחמן הייתה: “מי שאינו יכול לישון יעלה על מחשבתו אמונת תחיית המתים” (ספר המידות שינה ב, ד).
העיקר הוא להיות ער בשעות שאתם אמורים להיות ערים! כפי שכותב רבי נחמן במקום אחר: יש אנשים הנראים יראי שמים, וכן נראה שהם מבלים את ימיהם בתלמוד תורה ובתפילה. אולם, אין הקב”ה רווה נחת מעבודתם מכיוון שהם לא מחיים אותה, כאילו הם ישנים.
“שינה רוחנית” זו מתרחשת כאשר אדם אוכל ללא קדושה. המזון גורם לתחושת כבדות ומוחו של האדם נרדם (ליקוטי מוהר”ן ס, ו).
יש מכשולים המתעוררים מאליהם כאשר אנחנו מבקשים לעבוד את הבורא. כמו כן, ישנם קשיים שאנו יוצרים אותם במו ידינו. הפרזה באכילה היא דוגמה לקושי מהסוג הזה. כשאנחנו לא ישנים די – התוצאות דומות. בסוף מסתובבים כאילו בערפל, במחשבה שאמנם עובדים את השם, אך בעצם אין לנו כל אפשרות להתרכז בלימוד ובתפילה. ראש הישיבה שלי נהג לומר: “מוטב להיות ‘מענטש’ (בן אדם) למשך שעתיים מלהיות ‘בהמה’ לעשר שעות” (רבי אליהו חיים רוזין).
“תישנו ותאכלו, רק שמרו על הזמן!” (רבי נחמן מברסלב)…
אחד מחסידיו של רבי נתן ביקש ממנו לפרש חלום שחלם. רבי נתן התפרץ אל תוך דבריו: “אל תגיד לי מה קורה לך כאשר אתה ישן. אמור לי מה קורה לך כשאתה ער!” (רבי אליהו חיים רוזין).
בקיץ של שנת תקס”ו סיפר רבי נחמן את סיפורו המפורסם – אבידת בת מלך (סיפור המעשייה הראשון מתוך הספר סיפורי מעשיות שחיבר). כעבור מספר שבועות, בעצם “ראש השנה”, מסר רבי נחמן תורה (ליקוטי מוהר”ן ס) בה הוא הסביר כיצד לספר סיפורים.
למה?
כי הסיפור משנים קדמוניות מעורר אנשים מ”תרדמתם”.
כשסיים את השיעור, אמר רבי נחמן: “העולם אומר שלספר סיפורים מסייע לאדם להירדם. אני אומר, שלספר סיפורים מעיר אנשים משנתם!” (חיי מוהר”ן קנא).
יש מחסידי ברסלב שנהגו לקרוא ב”סיפורי מעשיות” לפני שהם הולכים לישון. כוונתם היא, כדי שכאשר יתעוררו יהיו ערים באמת…
(המאמר מבוסס על דברי המחבר בספרו לעבור את הגשר הצר. כנסו ותיהנו מהמבצעים המיוחדים של חנות האתר שלנו!).
מאמרים מרתקים נוספים בנושא בריאות – הגוף והנפש, תמצאו בקישור הזה.