חומר למחשבה: אם החיים שלנו תלויים לחלוטין בבורא עולם, למה אנחנו צריכים לעבוד כל כך קשה בשביל זה?
“וזכרת את ה’ אלוקיך כי הוא הנותן לך כוח לעשות חיל” – מלשון פרנסה (דברים ח, יח).
אז הנה שאלת השאלות: אם החיים שלנו תלויים לחלוטין בבורא עולם, למה אנחנו צריכים לעבוד כל כך קשה בשביל זה?
שני כוחות הפוכים לכאורה פועלים כאן: אמונה בחסדו של הבורא והשקעת מאמץ בפרנסה, כלומר השתדלות.
רבי נחמן אומר שאין לנו אפשרות להבין בעולם הזה איך שני המושגים המנוגדים הללו יכולים להתקיים יחד, אבל שניהם נכונים. כן, הדבר החשוב ביותר הוא לבטוח בבורא עולם כי כל ההצלחה והשפע שלנו נקבעים על ידו בלבד. ויחד עם זאת, הקב”ה אומר לנו “וברכך ה’ אלוקיך בכל אשר תעשה” (דברים טו, יח) ורומז במילים ‘בכל אשר תעשה’ – שאנחנו עדיין צריכים לעשות את חלקנו.
אולי גם זה יעניין אתכם:
בדיקת מציאות: האם מה שרואים זה הדבר האמיתי?
יש שתי צורות של פעולות שהקב”ה טבע בעולם והן נסתרות מאיתנו, לכן אדם יכול חלילה ליפול לכפירה של לכוחי ועוצם ידי בכל מה שקשור לפרנסה או השתדלות בכל תחום אחר בחייו, וכל אחת מהן קובעת את התגובה המתאימה של האמונה או ההשתדלות של האדם:
הראשונה נובעת משבירת הכלים. הקבלה מלמדת אותנו שהקב”ה תכנן במקור את כלי הספירה כישויות נפרדות שלא היו מסגולות לתת תמיכה זו לזו. כשהאיר את אורו לתוך הכלים הללו, הם לא יכלו לשאת את עוצמת הנהירה של האור הזה והם נשברו. חלק מהרסיסים הושלכו למרחקים ויצרו קליפות (כוחות טומאה ורשע) המסתירים את אור הבורא ויוצרים חזית/מראה לכפירה. עיסוקו של האדם בעסקים או בעבודה מקביל לתהליך של ניפוי הטוב מהרע וגאולת הטוב שנלכד על ידי כוחות הרשע.
והשנייה היא כפי שהקבלה מסבירה: שעל מנת לברוא את עולמנו ואת האפשרות לחופש הבחירה הקב”ה היה צריך “לפנות מקום” מעצמו לבריאה, כביכול. עד אותה נקודה, האור האינסופי של הקב”ה מילא את כל היקום, לא היה חלל ריק שאפשר לאפיין כחלל או ריק ממנו. לאחר מכן הקב”ה צמצם את האור שלו לצדדים ואפשר חלל פנוי שבו הבריאה יכולה להתקיים. מעשה ראשוני זה של צמצום חושך הסתיר את אלוקותו מהבריאה.
רבי נחמן אומר שאין לנו אפשרות להבין בעולם הזה איך שני המושגים המנוגדים הללו יכולים להתקיים יחד, אבל שניהם נכונים!
ולמרות שהקב”ה בהחלט קיים במקום הזה של החלל הפנוי, הוא גם נסתר. זה שונה מהסוג הראשון של הכפירה, שבו יש את היכולת להבין דברים ולברר את הטוב. במקום הזה, המוח האנושי מוגבל ואינו יכול לעסוק בשום צורה של בירור או חישובים לוגיים. במקום הזה, הדבר היחיד שאפשר לעשות הוא רק לחזק את האמונה בקיומו של הבורא, ואת האמונה שגם במקום החשוך הזה הקב”ה לא יעזוב אותנו לעולם!
התרגום מסביר ש”הוא הנותן לך כוח לעשות חיל” – להתפרנס, משמעו, שהקב”ה ייתן לך רעיון ודרך להרוויח את הכסף שלך, את הלחם והמחייה שלך. איך אדם עובר ממצב של עוני לעושר? רק בגלל שהקב”ה שותל רעיון בראשו. הוא יכול להיות איש עסקים פנומנלי, אבל אם אין לו רעיונות נבונים וטובים לגבי מה לעשות עם העסקים שלו ואיך לעשות אותם ועם מי, הכישרונות שלו לא יועילו בשום דבר. אם הוא למשל יבחר בסחורה הלא נכונה, הרי שהוא מסתכן בהפסד של הכל.
הרעיון שהקב”ה מעניק לאדם לא תלוי במאמצים שלו בכלל. וכאשר הוא נשאר איתן באמונתו גם כאשר הקב”ה נסתר לחלוטין, הוא זוכה לחשוף את הנוכחות של הבורא במרחב/החלל הפנוי, ובהמשך יקבל גם את העצות שהוא צריך כדי לגרום לעניינים לעבוד.
אז אם דברים נראים לא טוב בבית או בעבודה ואין לכם מושג מה לעשות, תבינו שהגעתם למקום שנקרא החלל הפנוי. וכרגע, התפקיד שלכם הוא לא לעשות שום דבר חוץ מלהאמין שהקב”ה אתכם במצב ובמקום הזה ממש. אמונה כזו תגלה את נוכחותו של הבורא כך שתראו אותו בחייכם ותתברכו בעצתו הנפלאה, אמן.
(מבוסס על דברי רבי נתן מברסלב, ליקוטי הלכות, פיקדון ג).
אתם מוזמנים ליהנות מההשקפה והחכמה העמוקה והמיוחדת שיש ביהדות בקישור הזה!