אלול יוצאים למסע חיפוש: אם לא עשיתם את זה בחופשת הקיץ זה בדיוק הזמן! לצלול הכי עמוק ולמצוא את כל האבדות שלכם בחודש הזה!
אני כותב את זה ביום הראשון של חודש אלול, החודש האחרון בשנה, החודש שלפני ראש השנה.
מנהג יהודי עתיק יומי הוא לתקוע בשופר בחודש אלול, החודש המיוחד שכולו רחמים. חלק מהרעיון שעומד מאחורי המנהג הזה הוא אותו רעיון שעומד מאחורי מצוות תקיעת שופר בראש השנה: התעוררו וחזרו אל בורא עולם!
ואנחנו לא היחידים שתוקעים בשופר, כך אומר רבי נתן מברסלב:
“פַּעַם אַחַת אָמַר לִי רַבֵּנוּ ז”ל: שֶׁהַיּוֹם נִרְאָה לוֹ מַלְאָךְ חָדָשׁ וְיוֹדֵעַ שְׁמוֹ, וְיֵשׁ תַּחְתָּיו מְמֻנִּים וְיֵשׁ לָהֶם שׁוֹפָרוֹת בְּיָדָם. וְהֵם תּוֹקְעִים תְּקִיעָה, וְאַחַר כָּךְ תְּרוּעָה, וְאַחַר כָּךְ חוֹזְרִים וְתוֹקְעִים תְּקִיעָה. וְהֵם כֻּלָּם חוֹפְרִים וּמְבַקְּשִׁים אַחַר אֲבֵדוֹת…” (שיחות הר”ן קפ).
אולי גם זה יעניין אתכם:
אלול – ההזדמנות האדירה שלנו לחופש אמיתי
אלול – יצאתי למסע המיוחד לאני האמיתי שלי
אם יש לכם את צרור המפתחות הזה אתם מסודרים בחיים
חיפוש ומציאת חפצים אבודים הוא עיסוק אצילי וותיק שקיים בעם ישראל – מצוות השבת אבדה. כשבני ישראל היו במדבר שבט דן, שנקרא גם השבט המאסף, היה תמיד האחרון מכיוון שאסף את מה ששאר אחד עשר השבטים איבדו.
אלול, החודש האחרון בשנה, הוא הזמן לאסוף את מה שאיבדנו במהלך אחד עשר החודשים שקדמו לו. וכמו שבט דן – שעבודת החיפוש ואיסוף האבדות הייתה השליחות שלו, גם אנחנו צריכים להקדיש לכך חודש אחד בשנה, לפחות. ואין יותר מתאים מחודש אלול, החודש שחותם את השנה ומכין אותנו לקראת השנה החדשה.
ומה אבד לנו? רבי נתן משיב:
“כִּי יֵשׁ דְּבָרִים אֲבוּדִים הַרְבֵּה. וְזֶה בְּחִינַת “תַּאֲוַות רְשָׁעִים תֹּאבֵד” (תְּהִלִּים קיב) תר”ת – “יַחְפְּרוּ וְיֹאבֵדוּ” (תְּהִלִּים פג, יח). וְלִפְעָמִים הַצַּדִּיק בְּעַצְמוֹ, שֶׁמְּחַפֵּשׂ אַחַר אֲבֵדוֹת, הוּא בְּעַצְמוֹ אֹבֵד לִפְעָמִים. וְזֶה בְּחִינַת “יֵשׁ צַדִּיק אוֹבֵד בְּצִדְקוֹ” (קֹהֶלֶת ז) (שם).
אנחנו בני אדם. הקב”ה ברא אותנו כך שאנחנו צריכים לאכול, לעבוד לפרנסתנו, לגור בבית וכן הלאה. המלכוד הוא שאנחנו צריכים לעשות את הדברים האלה בצורה קדושה – כלומר, כמה שיותר קרובה ועם אלוקות.
חלק מהרעיון שעומד מאחורי המנהג הזה הוא אותו רעיון שעומד מאחורי מצוות תקיעת שופר בראש השנה: התעוררו וחזרו אל בורא עולם!
אבל אנחנו גם נלחמים במלחמת התשה. כוחות השקר והפרסום משחקים על תחושת ההנאה החולפת שאנו נהנים מהאוכל, למשל. אין להם שום נגיעה או קרבה לעובדה שאנחנו צריכים לאכול בקדושה, שזו פעולה רוחנית עצומה. זה לא מעניין אותם. וזה רק האוכל, מה עם הדברים שמנסים להשכיח מאיתנו את הקשר היהודי רוחני שיכול להיות בהם? איפה יש כאן יראת שמים? כל ההתלהבות שלנו הולכת לאיבוד על דברים זמנים, חולפים וסתמיים, במקום להיות מושקעים בנצח ובמה שבאמת צריך וכדאי.
זכירת צלילי השופר בחודש זה מתייחסת ל”תאוות רשעים תאבד” ובמקביל ל”תתעורר!” – מה שאיבדנו או הפסדנו הם לא דברים שלא ניתנים להשבה. אפשר למצוא ולהשיב אותם אלינו בחזרה, אם רק נרצה לחפש.
ונכון, החיפוש טומן בחובו סכנה (זו הסיבה שהגלויות הכלליות והפרטיות שלנו כל כך ארוכות). לעיתים קרובות אנחנו מוצאים את עצמנו בנסיבות נוראיות מבחינה רוחנית. למה? כי שם נמצאות האבדות שלנו! קהלת, שהוא שלמה המלך ע”ה, אומר לנו “יֵשׁ צַדִּיק אוֹבֵד בְּצִדְקוֹ” – שגם צדיק יכול ללכת לאיבוד. ורבי נתן מסביר שהצדיק לא ממש חוטא, אבל דרך החיפוש שהוא עושה למען אחרים הוא עלול להכתים את עצמו ולהיפגע מעט.
וכאשר אנחנו מוצאים את עצמנו במקומות כאלה, אנחנו צריכים להגיע כמה שיותר עמוק. וזה בהחלט זה אפשרי, כותב רבי נתן, אפילו למצוא דברים מגלגולי נשמות קודמים! יחד עם זאת, הרבה מאוד פעמים נרגיש בצדק שלא מצאנו שום דבר ונרצה להפסיק את החיפוש.
וכאן רבי נתן נחלץ לעזרתנו ונותן לנו חיזוק ועצה מדהימה:
ראשית – לחלק מהאנשים לא מראים מה הם מצאו עד שהם עוזבים את העולם הזה (אולי בגלל שהם היו מפסיקים לחפש מתוך מחשבה שהחיפוש הסתיים). דבר שני – החיפוש עצמו הוא ממצא אדיר כי זה המסע של הנשמה בעולם הזה. גם אם לא תחזיר את מה שאיבדת, ה”חפירה”, הצלילה למעמקים שלך מקלה על הצדיק למצוא את האבדות שלך.
ואני כבר שומע אתכם שואלים: “נו, איך עושים את החיפוש?”
ורבי נתן מונה רשימה קצרה:
*כל מאמץ ותרגול שאתה משקיע בלימוד התורה ובתפילה, במיוחד בשיחות הפרטיות שלך עם בורא עולם (ההתבודדות, התפילה האישית).
*התחברות והתקשרות עם צדיקים אמיתיים ואנשים עם כנות לגבי היהדות שלהם.
*נכונות לסבול מקשיים רבים, מבוכה וביזיונות בדרך, כדי להצליח בחיפוש.
וכשהאבדות מתגלות, אומר רבי נתן, קורה משהו מדהים: “נעשה שמחה ורעש גדול”!
רוצים לטעום עוד מהטוב של חודש אלול? לחצו כאן ותיהנו! מה קורה במעגל החיים שלנו לפי לוח השנה? אתם מוזמנים לגלות בקישור הזה.